Zavařená červená řepa - recepty
Zavařená řepa patří mezi oblíbené způsoby zpracování, protože vydrží dlouho a velice dobře chutná. Výhodou je, že zavařování červené řepy je snadné a zvládne ho naprosto každý.
My se podíváme na několik ověřených receptů, ať si můžete vybrat recept, který zrovna potřebujete. Nebo můžete vyzkoušet všechny recepty. Nejprve připravte suroviny, poté nálev a následně všechno zavařte.
Zavařená červená řepa s křenem
2 kg červené řepy
kousek křenu
Nálev:
1 l vody
250 ml jablečného octa nebo klasického octa
20 g soli
100 g cukru
kávová lžička celého fenyklu
1. Řepu pořádně očistíme a vaříme, dokud nezměkne. Poté ji necháme při pokojové teplotě vychladnout.
2. Mezitím nastrouháme křen. Čerstvý křen v tomhle případě nejlepší.
3. Dále svaříme vodu s octem, solí, cukrem a fenyklem. Po dosáhnutí varu vaříme ještě 5 minut.
4. Pak řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Můžeme ji i nastrouhat.
5. Do sklenice vkládáme řepu, kterou prokládáme křenem. Zalijeme nálevem a zavíčkujeme.
6. Poté řepu s křenem zavařujeme zhruba 15 minut při teplotě 80 °C.
7. Teplé sklenice otočíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě je necháme vychladnout.
Zavařená řepa se zelím a cibulí
1 kg červené řepy
1 kg bílého zelí
200 g cibule
Nálev:
350 ml octa
2 polévkové lžíce soli
100 g cukru
500 ml vody
1. Nejprve pořádně omyjeme řepu a vaříme ji do jejího změknutí. Řepu před vařením neloupeme.
2. Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme k varu.
3. Cibuli nakrájíme na kolečka a zelí nakrouháme.
4. Do nálevu přidáme cibuli a zelí. Vaříme 10 minut.
5. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky, proužky nebo plátky.
6. Řepu přimícháme k cibuli a zelí a všechno promícháme.
7. Všechno ještě horké naplníme do sklenic a při 80°C sterilujeme asi 15 minut.
8. Následně sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sterilovaná červená řepa
2,5 kg červené řepy
Nálev:
1 litr vody
250 ml octa
10 g soli
175 g cukru
1. Pořádně očištěnou řepu dáme vařit ve slupce, dokud nezměkne.
2. Poté ji necháme vychladnout, oloupeme ji a nakrájíme na kostky.
3. Připravíme nálev, kdy svaříme vodu s octem, solí a cukrem. Necháme projít varem a necháme vychladnout.
4. Sklenice plníme řepou, zalijeme nálevem a zavíčkujeme.
5. Při teplotě 80 °C sterilujeme 15 minut.
6. Následně sklenice otočíme dnem nahoru a při pokojové teplotě necháme vychladnout.
Na co byste neměli zapomenout?
👍 Řepu i jakoukoli jinou zeleninu nebo ovoce při zavařování vkládejte pouze do čistých a suchých sklenic. Vlhké sklenice jsou častou příčinou, proč zavařenina tak dlouho nevydrží a začne plesnivět.
👍 Po zavařování otočte sklenice dnem vzhůru.
👍 Po zavařování nechejte horké sklenice vychladnout při pokojové teplotě. Nedávejte je vychladnout do lednice, mohlo by to uškodit a pak se projevit plísní.
👍 Vždy pořádně sklenice zavíčkujte čistými a nepoškozenými víčky.
👍 Zeleninu můžete zavařit s libovolnými surovinami.
Podívejte se na nálevy na zavařování, jsou s cukrem, i se sladidlem.