Červená řepa a její účinky

Červená řepa je často zbytečně přehlížená zelenina, přitom její léčebné účinky jsou značné. Listy i bulvy obsahují řadu živin, které ocení naše tělo. Obsahují antioxidanty, minerální látky a vitamíny. To všechno se projeví pozitivními účinky na zdraví, z nichž je řada z nich ověřených, ale některé z nich jsou předmětem studií nebo se jedná o poznatky tradiční medicíny.

Jako jedna z mála zelenin obsahuje betanin, což je antioxidant, který zabarvuje řepu dočervena. Kromě toho má zajímavý vliv na zdraví.

Jaké má řepa účinky na zdraví?

V řepě se nachází řada látek, které oceníte v mnoha případech. Podívejme se na její pozitivní i negativní dopad na lidské zdraví.

červená řepa

☑️ Pomáhá zlepšit výdrž při sportu

Dusičnany, které červená řepa obsahuje, mohou mít vliv na sportovní výkon. Po konzumaci se po dvou až třech hodinách zvýší výkon kvůli tomu, že se zlepší spotřebování kyslíku a následné vyčerpání.

Dokonce se prováděly studie [1], při které jedinci pravidelně konzumovali řepu (pili šťávu z řepy) a to se projevilo velmi pozitivně. Zlepšil se jejich výkon, intenzita i čas při sportu.

☑️ Může sloužit jako prevence srdečních chorob

V řepě se nachází značné množství vitamínu B9, který pomáhá k růstu a fungování buněk. Rovněž je důležitý při poškození cév, čímž může snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice.

☑️ Pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou

Jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světe jsou kardiovaskulární choroby (choroby srdce, infarkt, srdeční selhání, mrtvice) a právě pro ně rizikový vysoký krevní tlak.

Podle studií [2] se zjistilo, že červená řepa může snížit krevní tlak. Větší účinek se objevuje na systolický krevní tlak (to je ta vyšší hodnota). Pro tento účinek je lepší syrová řepa, ne zpracovaná.

Řepa obsahuje vyšší koncentraci dusičnanů, které se následně v těle přemění na oxid dusnatý, který má vliv na rozšíření cév a následně i pokles tlaku. Tento efekt má přetrvávat zhruba 6 hodin.

☑️ Pomáhá snižovat zánětlivost

Zánět je spojen s řadou nemocí, jako jsou kardiovaskulární choroby, nemoci jater, rakovina atd. Řepa obsahuje betalainy, což je pigment, který má mít protizánětlivé vlastnosti.

Opět se prováděly studie a to na potkanech [3], kterým se aplikovaly injekce se šťávou a ty jim snížily zánět ledvin. Také se prováděla studie na lidech [4], při níž se jim snížila bolest při osteoartritidě.

Znovu je nutné provést řadu studií, aby se její protizánětlivý efekt mohl prokázat.

☑️ Jako prevence anémie

Červená řepa je bohatá na železo, které je důležité pro červené krvinky a jejich transport kyslíku. Pokud je anémie způsobena nedostatkem železa, je vhodné do stravy přidat právě zdroje s železem.

Anémie neboli chudokrevnost se projevuje příznaky jako únava, závrať, dušnost, bolest hlavy nebo zrychlený srdeční tep.

červená řepa

☑️ Pomáhá zlepšit zdraví mozku

S věkem funkce mozku klesají (mentální a kognitivní). Za pokles možná může snížený průtok krve a kyslíku do mozku. Právě dusičnany v řepě mohou zlepšit tento průtok a tím i jeho funkce.

Uskutečnily se studie [5], při nichž se po pravidelné konzumaci řepy zkoumala paměť a reakční doba. Ty se projevily o něco rychlejší než u placeba. Opět je nutné provést další studie, aby se její účinek opravdu prokázal.

☑️ Může mít protinádorové účinky

Rakovina vzniká kvůli nekontrolovanému množení nádorových buněk. A zrovna řepa, která obsahuje vyšší množství antioxidantů a má mít protizánětlivý efekt, se stala častým předmětem studií [6].

Mnohokrát se červená řepa zkoumala a zjistilo se, že snížila dělení a růst nádorových buněk u zvířat nebo lidských buněk, avšak jedná se o omezené studie a důkazy.

Tmavě červený pigment (betacyanin), který dodává řepě typickou barvu, pomáhá dle některých zdrojů [7] potlačit rozvoj některých typů nádorů.

☑️ Pomáhá zlepšit trávení

V řepě se nachází vláknina (téměř 3 gramy na 100 gramů) a ta je prospěšná právě pro trávicí soustavu. Mít dostatek vlákniny je důležité pro pravidelné vyměšování a předcházení zácpě.

Přijímat ve stravě vlákninu slouží jako prevence některých onemocnění, jako je cukrovka II. typu, rakovina tlustého střeva, cévní mozková příhody nebo onemocnění srdce (podle Lancet). Za den je vhodné přijmout 25 - 30 gramů vlákniny.

☑️ Může pomoci při hubnutí

Červená řepa je unikátní v tom, že se v ní nachází vysoký obsah cenných látek, k tomu obsahuje málo kalorií, hodně vlákniny a vody. Má optimální složení, které se vždy při hubnutí hodí [8]. 100 gramů obsahuje pouze 180 kJ (43 kcal)

☑️ Vylepší váš jídelníček

Ačkoliv se v tomto případě nejedná o léčivé nebo zdravotní účinky, je i toto velice důležité. Vylepší každé jídlo, jelikož řepa chutná sladce, ať už vařená, odštavněná, nebo syrová. Můžete s ní připravit salát, přidat ji do polévky, připravit šťávu nebo ji zavařit.

Při výběru buďte ostražití, vybírejte menší kusy, které nesmí být pokryty plísní nebo být nějak narušeny. Nejlepší jsou malé bulvy, které byly nedávno sklizeny a mají ještě k sobě připevněny listy.

červená řepa

Vedlejší účinky: Kdy si na ni dát pozor?

Většina lidí může jíst řepu zcela bez negativních účinků. Jedná se o zeleninu, která je bohatá na řadu vitamínů, minerálních látek a dalších látek. Ovšem někteří by si na ni měli dávat pozor.

Močové kameny

Červená řepa obsahuje oxaláty, které nejsou vhodné, pokud vás trápí kameny močových cest (močové, ledvinové kameny) nebo ledvinová kolika. Řepu byste měli jíst střídmě, ať omezíte vznik těchto kamenů. Jedná se o prevenci, abyste omezili jejich opětovnou tvorbu.

Oxaláty negativně působí na dnu nebo artritidu. Rovněž v tomto případě byste ji měli konzumovat pouze omezeně.

Červená řepa a diabetes?

Ačkoliv má řepa nízký glykemický index, obsahuje poměrně hodně cukru. Na 100 gramů se v ní nachází necelých 10 gramů sacharidů, z toho 7 gramů cukru. V přiměřeném množství ji zpravidla diabetici mohou bez počítání, při větším množství by se měla započítávat. Pokud si nejste jistí, vždy se raději poraďte se svým lékařem.

Červená moč nebo stolice

Po konzumaci řepy vás může zaskočit červená (růžová, fialová) moč nebo stolice. Jedná se o neškodnou barvu, kterou způsobuje betanin. Není to nežádoucí účinek. Během dne nebo druhý den se toto zabarvení moči nebo stolice vytratí.

Jak ji konzumovat?

Červenou řepu můžete konzumovat různými způsoby. Nejvíce cenných látek obsahuje syrová řepa, ze které můžete připravit šťávu nebo salát, dále ji můžete zavařit, uvařit a následně s ní připravit libovolný pokrm (bramborový salát, karbanátky, řízek). Konzumují se i mladé listy nebo klíčky (výhonky), které ozdobí jakýkoliv salát nebo jídlo.

Zdroje:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661447
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18250365/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221885/
4 https://www.dovepress.com/betalain-rich-red-beet-concentrate-improves-reduced-knee-discomfort-an-peer-reviewed-fulltext-article-NDS
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24858657
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21434853
7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27812566/
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15797686
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324898
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot