Červená řepa s křenem

Ingredience:

4 kg červené řepy
2 l vody
500 ml jablečného octa
40 g soli
200 g cukru
lžíce fenyklu
křen (půl kořene)

Postup:

1. Červenou řepu pořádně očistíme, uvaříme ji do měkka a necháme vychladnout.
2. Mezitím nastrouháme na jemném struhadle křen.
3. Připravíme si nálev: vaříme vodu s octem, solí, cukrem a fenyklem. Necháme projít varem a pak ho necháme lehce vychladnout.
4. Po vychladnutí řepy řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme.
5. Do sklenic dáváme střídavě vrstvu řepy a křenu. Nakonec vše zalijeme vlažným nálevem s nebo bez fenyklu. Zavíčkujeme.

Pokud chceme červenou řepu s křenem sterilovat, tak sterilujeme cca 20 minut při teplotě 80°C. Pokud nechceme, můžeme ji uchovávat v lednici až jeden měsíc, do které ji vložíme, až bude studená.

salát z červené řepy
předchozí receptPřehled všech receptůdalší recept