Salát z červené řepy s ořechy

Ingredience:

500 g červené řepy
několik vlašských ořechů
200 ml bílého jogurtu nebo smetany
sůl
pepř

Postup:

1. Čerstvou červenou řepu nejprve důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, abychom odstranili veškeré nečistoty a zbytky hlíny. Řepu neloupeme, ale vaříme ve slupce, zachová se v ní nejen více živin, ale i chuti.

2. Červenou řepu vložíme do hrnce a zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Vodu nesolíme. Přivedeme vodu k varu a pak snížíme teplotu, aby se řepa vařila na mírném ohni. Vaříme ji zhruba 40 minut, nebo dokud nebude měkká (zkontrolujeme zapíchnutím nože).

3. Když bude řepa uvařená, vyjmeme ji z vody a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Následně ji oloupeme a nastrouháme na struhadle.

4. Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky. Můžeme je nasekat nožem nebo je rozdrtit v mixéru. (Pokud chceme, můžeme nejprve ořechy lehce opražit na pánvi bez oleje, aby se zvýraznila jejich chuť, a pak je až nasekat.)

5. V menší misce smícháme bílý tučný jogurt nebo smetanu se solí a čerstvě namletým pepřem. Podle chuti můžeme přidat rovněž další bylinky (např. petržel, kopr), koření, česnek nebo citronovou šťávu. Dobře promícháme, ať se všechny ingredience dobře spojí.

6. Do větší mísy vložíme nastrouhanou řepu, přidáme nasekané vlašáky a připravenou zálivku. Všechno dobře promícháme.

7. Salát můžeme podávat ihned, ale lepší je nechat ho chvíli odležet v lednici, alespoň 30 minut. Salát bude chutnat mnohem lépe.

8. Před podáváním salát z červené řepy ozdobíme několika vlašskými ořechy nebo čerstvými bylinkami.

Salát se hodí jak obědu (jako příloha k masu nebo lehký hlavní chod), tak i jako svačina nebo něco na zobnutí. Můžeme použít i jako pomazánku. Příprava je vcelku rychlá, nepočítáme-li samotné vaření červené řepy.

salát z červené řepy s ořechy
předchozí receptPřehled všech receptůdalší recept