Sterilovaná červená řepa se zelím a křenem
1 kg červené řepy
1 kg bílého hlávkového zelí
200 g cibule
100 g křenu
1 l vody
200 g cukru
20 g soli
250 ml octa
1. Nejprve uvaříme neoloupanou červenou řepu (ve slupce) do měkka. Necháme ji vychladnout.
2. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme.
3. Zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme na drobno.
4. Následně připravíme nálev. V hrnci smícháme vodu, ocet, cukr a sůl, dáme vařit.
5. Do nálevu přisypeme nakrouhané zelí a cibuli, vaříme zhruba 10 minut.
6. Nastrouháme řepu, kterou přimícháme k zelí a ještě přidáme nastrouhaný křen. Pořádně vše promícháme.
7. Sklenice naplníme horkou zeleninovou směsí a zavíčkujeme.
8. Následně sterilujeme zhruba 20 minut při teplotě 80 °C.
Tato kyselá a zároveň pikantní sterilovaná červená řepa se hodí zejména k masu.
předchozí recept | Přehled všech receptů | další recept |