Sterilovaná červená řepa se zelím a křenem

Ingredience:

1 kg červené řepy
1 kg bílého hlávkového zelí
200 g cibule
100 g křenu
1 l vody
200 g cukru
20 g soli
250 ml octa

Postup:

1. Červenou řepu důkladně omyjeme pod vodou. Můžeme použít kartáč, abychom odstranili nečistoty a zbytky zeminy. Nebudeme ji loupat.

2. Do hrnce vložíme vulvy a zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené a k tomu ještě něco navíc. Neoloupanou červenou řepu (ve slupce) vaříme asi 40 minut. Pak jednu zkontrolujeme třeba nožem, zda snadno nůž projde při píchnutí.

3. Uvařenou řepu vyjmeme z vody a při pokojové teplotě necháme vychladnout. Poté je oloupeme a na struhadle nastrouháme.

4. Ze zelí odstraníme vnější a poškozené listy, pak jej opláchneme, přepůlíme a dále zelí nakrouháme na tenké proužky.

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Křen oloupeme a nastrouháme.

6. Připravíme nálev. V hrnci smícháme 1 litr vody, 200 g cukru, 20 g soli a 250 ml octa. (Můžeme použít jablečný ocet pro jemnější chuť nebo vinný ocet pro výraznější kyselost. Nebo zůstaneme u klasiky - kvasný lihový.)

7. Jdeme vařit nálev. Přivedeme uvedenou směs k varu na středním ohni za občasného míchání, aby se cukr a sůl zcela rozpustil. Jakmile se začne směs vařit, snížíme teplotu a vaříme ještě 5 minut.

8. Potom do nálevu přisypeme nakrouhané zelí a cibuli, vaříme zhruba 10 minut.

9. Přimícháme taktéž nastrouhanou řepu a rovněž přidáme nastrouhaný křen. Pořádně vše promícháme, vaříme a po chvíli odstavíme.

10. Připravíme si sterilizované sklenice na zavařování. Plníme je horkou zeleninovou směsí, ale necháme asi 1-2 cm volného prostoru od okraje sklenice.

11. Podle potřeby zalijeme směs nálevem, ať jsou všechny ingredience ponořené. Opět myslíme na volný prostor pod víčkem.

12. Sklenice uzavřeme víčky. Víčka musejí být dobře utěsněná, ale ne příliš utažená. Umístíme sklenice do velkého hlubokého hrnce, aby byly ponořené. Nato ho naplníme vodou, ať jsou sklenice ponořeny.

13. Následně sterilujeme zhruba 20 minut při teplotě 80 °C.

14. Po uplynutí této doby sterilizace opatrně vyjměme sklenice z vody, obrátíme víčkem dolů a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

15. Sklenice skladujeme na tmavém a suchém místě, ideálně ve spížce nebo sklepě.

Tato kyselá a zároveň pikantní sterilovaná červená řepa se hodí zejména k masu. Chutná dobře i samotná nebo s pečivem. Tento recept může ve výsledku pokaždé jinak podle toho, jak dlouho budete vařit zelí, řepu a křen.

Tato sterilovaná červená řepa se zelím a křenem je připravená k jídlu hned po vychladnutí nebo ji můžete skladovat několik měsíců. Samozřejmě po otevření ji spotřebujte co nejdříve a skladujte v lednici.

salát z červené řepy
předchozí receptPřehled všech receptůdalší recept